31 Eki 2014

Karşı devrim tehlikesi!

Tam Kobanê ile küresel çapta bir dayanışma seferberliğinin yapıldığı bir günde, hatta kimilerince »Kürt birliğinin« ilân edildiği bir ortamda Rojava’da karşı devrim tehlikesinin oluştuğunu iddia etmek, kulaklara garip gelebilir. Ancak son haftalardaki gelişmeler bazı soru işaretlerine neden oluyor ve ikirciksiz dayanışma bu soruların sorulmasını gerekli kılıyor.

27 Eki 2014

»İyi« savaş da olur, »kötü« barış da...

»Çözüm süreci« ve Kobanê tartışmalarındaki yanılgılar üzerine
Sırrı Süreyya Önder’in , Nuray Mert ve Hasan Cemal’e yanıt olarak Radikal gazetesinde yayınlanan yazısı sağlam bir eleştiriyi hak ediyor. Ancak Nuray Mert’in Diken dergisinde haklı olarak yazdığı gibi, Önder’in asıl sorulara yanıt vermemesi nedeniyle ve ikinci bir yazıyla bu soruları yanıtlayacağı varsayımından hareketle, yazılanlara yönelik görüşlerimizi sonraya bırakmak durumundayız.

24 Eki 2014

Kobanê ve komünist tutum


»Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler« misali, komünistlikle zerre kadar alakası olmayanlar »komünistler adına« ahkâm kesip, »emperyalizm« edebiyatı yapınca, Mustafa Suphi, Ethem Nejat, İsmail Bilen ve Mustafa Hayrullahoğlu’ların partisi tarihsel TKP’nin eski bir üyesi olarak bir şeyler söylememiz farz oldu.

18 Eki 2014

Kobanê’den sonra...

PYD eşbaşkanı Salih Müslim’in »yakında Kobanê’nin kurtuluşunu ilân edeceğiz« biçimindeki açıklaması, geniş kesimlerde umutların yeşermesine neden oldu. Aslında umutların kaybolmaması için yeterince neden var. Kobanê kantonunu oluşturan halkın direnişi, »21. Yüzyıl’ın Paris Komünü« adını hak eden Rojava Devrimini dünya kamuoyunun gündemine oturttu, dünya halklarının sempati ve dayanışma duygularını kamçıladı.

10 Eki 2014

Tuzak!

Okuduğunuz bu yazı, Kobanê direnişinin 27. gününde gazetede yayımlanmış olacak. Yazının kaleme alındığı saatlerde ajanslar Türkiye’de sadece bir kaç gün içerisinde 23 kişinin öldürüldüğünü bildiriyorlardı. Türkiye egemenleri, yine alışıldık yöntemlerle pogromlar örgütleyerek, yoğun şiddet ve OHAL uygulamalarıyla meşru protestoları kanla bastırmaya çalışıyorlar. Ancak, DAİŞ terör şebekesinin saldırısını Rojava Devrimine tuzak kurmak için kullanan Türkiye egemenleri, kendi kurdukları tuzağa düştüklerinin farkında değiller.

»Ama, kafa kesme Kuran’da da yazıyor...

DAİŞ’in Avrupalı müslüman göçmen gençler arasındaki çekiciliği üzerine
Bugünlerde Avrupa’daki yaygın medyada Irak ve Suriye’de DAİŞ çetelerine katılan Avrupalı müslüman göçmen gençlerin hikâyeleri yayımlanıyor. DAİŞ’e katılıp cihatçılarla evlenmek için evden kaçan genç göçmen kadınları, bir gazeteciyle konuşurken »ama, kafa kesme Kuran’da da yazıyor« diyerek, tuhaf bir din algısına sahip gencin anlatımlarını veya sırf zevk olsun diye rehinelere işkence yapan ve kusursuz Almanca, Fransızca veya İngilizcelerinden Avrupa’dan geldikleri belli olan teröristlerin hikâyelerini neredeyse her gün bir gazete sayfasında okumak olanaklı.

5 Eki 2014

Hong Kong olaylarının gösterdikleri

Eylül sonunda »Kent merkezini aşk ve barış ile işgal et« başlığı altında ve »daha fazla demokrasi« iddiası ile Hong Kong’da yaklaşık on bin kişinin katıldığı eylemler başladı. Batı medyası eylemlere hemen »Şemsiye Devrimi« adını taktı ve Çin yönetiminin çaresiz kaldığını yazdı. »Occupy« hareketlerine atıfta bulunan bu eylemler, Batı Avrupa’daki kimi sol gruplarınca ilgi ve destekle karşılandı. Peki, bu eylemler sahiden solun desteğini hak ediyorlar mı?

3 Eki 2014

Yanılgılar...

Bu yazı Kobanê’nin Ortaçağ vahşetinin saldırısı altında olduğu 19. günde kaleme alındı. Genci yaşlısı, kadını ve erkeği ile DAİŞ çetelerine karşı, sadece kendilerini değil, insanlığın evrensel değerlerini savunan Rojavalılar inandığımız tüm değerler için fedaice vücutlarını siper ederlerken, güvenli ve imtiyazlı bir coğrafyada yetersiz kalmanın utancı içinde kaleme alındı bu yazı.