5 Eki 2012

Ateşe benzin dökmeyin!



Alman Barış Hareketinin Türkiye-Suriye ihtilafı ile ilgili basın açıklaması:
Ateşe benzin dökmeyin!
Türk hükümetine verilen savaş yetkisi gerilimleri artıracak – Türkiyeli ve Alman barışseverler savaşa hayır diyor.

Kassel, 5 Ekim 2012 – Suriye – Türkiye sınırında gerginlik tırmanışına karşı Federal Barış Hareketi Konseyi temsilcileri Peter Strutynski ve Murat Çakır gelişmelerle ilgili ilk değerlendirmelerinde şunları açıkladılar:

Türkiye’nin sınır kasabası Akçakale’ye Suriye’den atılan top mermisi kadın ve çocukların yaşamına mal oldu. Bu affedilemez bir durumdur. Eğer top mermisi Suriye ordusu tarafından atıldıysa (teorik olarak sınır bölgesinde hükümet birliklerine karşı silahlı mücadele veren muhalif „Özgür Suriye Ordusu“ da atmış olabilir), Suriye ordusu, Suriye-Türkiye ilişkilerinde gerilimin artmasının sorumlusu olarak görülmelidir. Suriye Enformasyon Bakanı Kumran El Zubi’nin yaptığı „Suriye hükümeti adına öldürülenlerin ailelerine ve Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz“ açıklaması ve olayların inceleneceğini açıklaması bu çerçevede anlaşılmalıdır.
Ankara’nın olaya gösterdiği reaksiyon fazlasıyla abartılıdır: Türkiye Parlamentosunun aldığı karar, Erdoğan Hükümetine savaş yetkisi tanımaktadır. Böylelikle sadece şimdiye kadar gösterilen reaksiyonlar (Türkiye hava kuvvetleri aynı gece Suriye’deki hedeflere „misilleme“ vuruşları yaptı) sonradan onaylanmakla kalmıyor, aynı zamanda bu gece yarısı kararıyla gelecekte gerçekleştirilecek olan askerî saldırılar ve Suriye’ye yönelik savaş adımları için onay verilmektedir.
Ancak NATO da ateşe benzin dökmeye devam etmektedir. NATO’nun 3 Ekim açıklamasında olay „bir müttefike karşı saldırgan tavır“ olarak değerlendirilmekte ve Suriye hükümetinden „uluslararası hukukun zedelenmesine yol açan adımların sonlandırılması“ istenmektedir. Askerî ittifak aynı zamanda NATO üyesi Türkiye’ye destek çıkmaktadır. Gerçi açıklama NATO Sözleşmesi’nin 4. Maddesine atıfta bulunmakta, ancak 5. Maddenin öngördüğü „ittifak durumu“ henüz anılmamaktadır.
Uluslararası barış hareketi ihtilafın daha da kızışmasına yol açacak tavırlardan uzak durulmasını uyarmaktadır. Mesele sadece Türkiye’ye destek vermek değildir. Ne de olsa Türkiye Türkiye-Suriye sınırında gerçekleşen çatışmaların sorumlusudur ve aylardan beri Türkiye’de komuta merkezleri ile eğitim kamplarını kurmuş olan islamist isyancı gruplar ile „Özgür Suriye Ordusu“nu destekleyerek, Suriye’deki iç savaşı kızıştırmaktadır. Ankara’ya verilmiş olan geniş savaş yetkisi, otomatikman ittifak durumunun doğması tehlikesini taşımaktadır. Maalesef Washington, Londra ve Berlin’den gelen sinyaller aynı yöne işaret etmektedir.
Asıl gündemde durması gereken, ihtilafın kızıştırılması değil, itidaldir. Almanya dış politikası ve NATO açısından bu, Türkiye hükümetine ihtilafı daha fazla kızıştırmaması ve Suriye’nin iç ihtilafına karışmaması yönünde etkide bulunmak anlamına gelmektedir. Almanya Barış hareketi Türkiye’de savaşa ve müdahalelere karşı geliştirilen bütün aktiviteleri selamlamakta ve iki gündür Türkiye’de savaşa karşı sokağa çıkan barışseverlerle olan dayanışmasını açıklamaktadır. Türkiye ve Almanya barış hareketlerinin çağrısı basit, ama doğru paroladır: „Savaşa hayır!“
Federal Barış Hareketi Konseyi adına
Dr. Peter Strutynski (Sözcü) ve Murat Çakır