20 Şub 2015

Feminist olmayı becermeliyiz!

Bugünlerde erkekler susmalı, eril söylemden feragat etmeli. Özellikle sosyalist ve komünist erkekler olarak, asıl devrimi kendi kişiliğimizde gerçekleştirmeliyiz. Feminist olabilmeyi becermeli, işgal ettiğimiz yerleri kadın hakimiyetine terk etmeliyiz – ta ki gerçek eşitlik sağlanana dek. Söylemem gerekeni, Leyla Alp yoldaşım T24 sitesinde yazmış: »Nasıl tecavüzcü olunur?«. Köşemi ona terk ediyorum:

»Özgecan Aslan sizin kardeşiniz, kızınız, sevgiliniz olabilirdi. Bu kez olmadı… Ama aynı kaygıları, aynı korkuyu onlar da duydu… Evet korkuyoruz… Karanlıkta yürürken ardımızda bir ayak sesi duyduğumuzda korkuyoruz… Ensemizde tanımadığımız bir nefes hissettiğimizde korkuyoruz.
Otobüste arkamızda duran adamın varlığından ürperiyoruz… Dolmuşa binerken, iş yerinde geç saatlere kadar çalışırken, asansöre binerken, eve geç saatte dönerken… Çünkü bütün erkeklerin tecavüzcü olabileceğini düşünüyoruz evet… Evet evet hepinizin tecavüzcü olacağına dair garip saplantılarımız, korkularımız var…  Değil misiniz? (...)
Tecavüzcü doğulmaz… Tecavüzcü olunur… Tecavüzcü olmanın bin bir yolu vardır ki, bu ülke insanı bu konuda oldukça deneyimlidir. Gece yarısı sokağa çıktı, kahkaha attı diye, kısa etek giydi diye bir kadının tecavüzünü mazur gördüğünde tecavüzcü olursun. Bir dizide, bir filmde kadına tecavüz edilmesini yüzünde gevrek bir gülümsemeyle izlediğinde tecavüzcü olursun.
Tecavüze uğrayan sevgiline, eşine, çocuğuna "kirlendi" gözüyle baktığında tecavüzcü olursun. "Üzerinde ne vardı ?" diye sorduğunda tecavüzcü olursun. Görmezden geldiğinde, utandığında tecavüzcü olursun. Sarmalamak yerine ayıpladığında tecavüzcü olursun. Tecavüz eden yakınını koruyup kolladığında “iftira atıyorlar” diye can siper hane savunduğunda tecavüzcü olursun…
Tecavüz edilip öldürülen kadınların resimlerini yayınlayıp, sanıkların fotoğraflarını buzlayıp "beni tahrik etti" sözlerini büyük puntolarla yazdığında tecavüzcü olursun. "Kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak" dediğinde tecavüzcü olursun. Bir kadının ya da çocuğun tecavüze uğradığını söylemesini delil saymadığında, tecavüzün yarım kalmasına “iyi hal” indirimi verdiğinde tecavüzcü olursun. "İsteseydi karşı koyabilirdi" dediğinde tecavüzcü olursun.
İşte bu kadar kolaydır tecavüzcü olmak. Bambaşka bir karakter, ruh hali, hastalık gerektirmez. Sen meşrulaştırırsın. O uygular… Sen tetikçi olursun… Ona sadece yapmak düşer. Ve yaptığının bir cezası olmadığını, olmayacağını bilir. “Ben vatan haini değilim “diye kendini müdafaa bile eder. Çünkü alkışlayanı boldur. Kapı komşusundan, iş arkadaşına, polisinden mahkemesine hatta vekiline kadar… Tecavüze uğrayan kadının hangi saatte sokakta olduğunu, üzerinde ne olduğunu, nereli olduğunu, ne içtiğini sorgulayan zihniyet tecavüzün tetikçisidir.

İşte bu kadar kolaydır bu sorunun yanıtı… Evet soru kötü.. Ama evet bilerek isteyerek seçtim…  Belki bir yere dokunur diye. Ne bileyim belki yüzünüz falan kızarır diye.  Belki daha doğmamış kız çocuğunuzu düşünürsünüz diye…  İncinirsiniz diye efendim evet incinin diye… Biz çok inciniyoruz çünkü. Etek boyumuzu, rujumuzun rengini, hangi saatte nerede olduğumuzu sormanızdan sorgulamanızdan sokakların sadece erkeklere ait olduğunu düşünmenizden… Ve öfkeleniyoruz… Evet artık sadece korkmuyor, öfkeleniyoruz. Ve bence bu öfkeden korkmanızda fayda var… «